Modelleren met Extrudeer

Gereedschappenset

Extrudeer

3D Modelleren

Met het Extrudeer gereedschap creëer je een uitrekking of uitsnijding door massa toe te voegen aan of te verwijderen van een volume, een ruimtelijk 2D-object, een 3D-polygoon, of een NURBS-curve. Het volume creëren of verminderen kan door een van de volgende dingen te doen:

Een planair oppervlak extruderen of een niet-planair oppervlak vervormen met de Oppervlak extruderen methode

Inclusief alle geometrie aanwezig op een oppervlak in de Verplaats oppervlak methode.

Een NURBS-curve (of een groep gesloten, niet-snijdende NURBS-curven) extruderen of vervormen met de methode Oppervlak gesplitst extruderen

Methode

Omschrijving

Oppervlak extruderen

Selecteer deze methode om het vlak van een volume, een 2D-vorm, 3D-polygoon of NURBS-curve uit te rekken of uit te hollen. Indien nodig worden loodrechte vlakken gecreëerd.

Oppervlak verplaatsen

Selecteer deze methode om de planaire zijden van een volume te verlengen door de zijde uit te rekken of uit te hollen.

Oppervlak gesplitst extruderen

Selecteer deze methode om een volume uit te rekken of uit te hollen met behulp van een lijn, 3D-polygoon of NURBS-curve.

Om de primitieve geometrie van een extrusie te behouden, klik je met rechts op de extrusie en selecteer je het commando Bewerk in het contextmenu. Zie De objectbewerkmodus.

Veel 2D-objecten kan je extruderen onmiddellijk nadat je de ruimtelijke vorm getekend hebt. Dit doe je met de methodes Extrudeer en Extrudeer/Combineer van hetzelfde gereedschap als waarmee je de objecten aangemaakt hebt. Zie 2D-objecten extruderen tijdens de aanmaak.

Een vlak extruderen

Een oppervlak verplaatsen

Een NURBS-curve extruderen

Modelleren met het Rand op afstand gereedschap

Concept: NURBS-curven en -oppervlakken